Írta: Hirth Gábor

Facebook weboldal készítés

Vállaljuk meglévő Facebook oldal kezelését, lájkolók számának növelésését, valamint applikációk készítését, nyereményjátékok kezelését.
 
Szeretném saját Facebook weboldalt? Vedd fel velünk a kapcsolatot!
 

A honlapon való közzététel: a honlap kialakítása

A honlapon való közzététellel kapcsolatos szabályok egyik része a honlap kialakításával, másik része pedig a honlap üzemeltetésével kapcsolatos.

A honlap kialakításával kapcsolatos szabályok közül ki kell emelni azt az általános kormányrendeleti kötelezettséget, hogy a honlapnak "széles körben elterjedt eszközökkel" olvashatónak kell lennie, beleértve a vakok és gyengén látók által használt eszközöket is.

Szintén az olvashatóságot hivatott biztosítani az IHM rendelet azon előírása is, hogy az egyes közzétett adatokat összefoglaló megjelenítési egységeket (dokumentumokat, a végrehajtási rendeletek szóhasználatával: "közzétételi egységeket") olyan dokumentum formátumban kell közzétenni, ami azok széles körű olvashatóságát biztosítja (IHM r. 3. § (1) bek.).

Ennek értelmében a jogszabályok nem korlátozzák a közzétett adatok tényleges forrását, megjelenítési formáját, hiszen az lehet a közismert html, pdf vagy akár Microsoft Word formátumú dokumentum is.

A honlappal kapcsolatos másik alapvető szabályt szintén az IHM rendelet rögzíti, eszerint a közfeladatot ellátó szervek honlapjának nyitóoldalán el kell helyezni egy hivatkozást, linket arra az oldalra (vagy más felületre, a rendelet szerinti nevén "jegyzékre"), amely már a közzétételre előírt adatokat, az azokat megjelenítő közzétételi egységeket vagy az ezekre hivatkozásokat tartalmazza.

Ahhoz, hogy az érdeklődő állampolgárok magasabb szinteken azonos szerkezeti egységeken belül találhassák meg az egyes közzétett adatokat, az IHM rendelet előírja ennek a jegyzéknek a magas szintű tagolását is.

Ez a tagolás azonban csak a törvény melléklete által meghatározott általános közzétételi lista szerinti adatok körében bír feltétlen kötelező erővel. Az ágazati jogszabályok által esetlegesen előírt ún. különös közzétételi listákon (Eitv. 6. § (2) bekezdése), illetve jogszabályok vagy a szerv vezetői által meghatározott egyedi közzétételi listákon szereplő adatok (Eitv. 6. § (3) bekezdése) körében csak annyit ír elő az IHM rendelet, hogy ha az ilyen listákban meghatározott adatoknál az 1. melléklet szerinti tagolás értelmezhető, akkor kell azt alkalmazni. Az állampolgárokat ugyanis nem érdekli, hogy a közzétett adatokat milyen lista írta elő, ezért célszerű lehetőség szerint az adatok egységes tartalmi megjelenítése.

Mindazonáltal ez erősen függ a közzéteendő adatok körétől, ezért itt nem lehet minden esetben az IHM rendelet 1. melléklete szerinti besorolást alkalmazni.

A közadatkereső működőképessége miatt azt is biztosítani kell, hogy egy adott közzétételi egységet és annak tartalmát egyértelműen meghatározza az ún. URL címe. Csak e korlátozás mellett használható közzétételi egységként aktív vagy dinamikus tartalmú dokumentum, mivel nem megengedhető, hogy egyazon URL cím által beazonosított közzétételi egység más és más tartalmat adjon. Ez igaz az aktualizált dokumentumokra is, tehát mindaddig, amíg fennáll a közzétett adatok archívumban tartásának kötelezettsége, nem lehet ugyanazt az URL-t más, akár csak az aktualizált változatot tartalmazó dokumentumra felhasználni. Ez alól egyetlen kivétel van: ha téves közzétett adat jelenik meg, mivel azt a közadatkereső számára nem lehet elérhetővé tenni, ez esetben a javított adatot tartalmazó közzétételi egység URL címe azonos lehet az eredeti, még hibás adatot tartalmazó közzétételi egység URL címével.

Ez nem zárja ki az, hogy az adatok közzétételi egysége egy adatbázisból történő lekérdezésre hivatkozzon, de ez esetben a közadatkereső által használt metaadatokat erre a hivatkozó közzétételi egységre kell megadni.

Alapvetően a szervek maguk határozzák meg, hogy mely közzéteendő adatot milyen közzétételi egységben kívánnak megjeleníteni, mivel csoportosítják őket, de ennek van néhány korlátja.

A törvény mellékletében meghatározott általános közzétételi listák szerinti adatok kapcsán az IHM rendelet fogalmaz meg egy ilyen korlátot.

Az IHM rendelet 2. melléklete különféle közzétételi „mintaegységeket" határoz meg arra, hogy milyen adatokat is kell önálló közzétételi egységbe belefoglalni. A szerv az IHM rendelet 2. melléklete szerinti bontásnál „kisebb részletekben" (több közzétételi egységben) is közzéteheti az előírt adatokat, itt egyedül arra kell figyelnie, hogy jól áttekinthető legyen a végeredmény.

A 2. melléklet csak azt mondja meg, hogy mit nem lehet egyazon közzétételi egységben elhelyezni, hiszen ennek hiányában egy szerv úgy is eleget tehetne a közzétételi kötelezettségének, hogy az összes létező adatot egyetlen dokumentumban (közzétételi egységben) jeleníti meg. Ez esetben egy közzétételi egység lesz, aminek a leíró adatait ugyan nagyon gyorsan el lehet készíteni, mégsem lesz érdemben használható a közadatkereső, hiszen megfelelő metaadat hiányában nem fog tudni találatot kiadni az adott szerv közzétett adatairól (közzétételi egységeiről).

Az IHM rendelet 2. melléklete tehát nem kíván útmutatót adni arra, hogy milyen adatsorokat jelenítsenek meg a közzétételi egységeken belül, hiszen pl. egy nagyobb szervezetnek több ügyfélkapcsolatról is meg kell adnia az elérhetőségi adatait, több szervezeti egység ábrája lesz, stb. A 2. melléklet ezért a közzétételi egységek összetétele szempontjából szigorú tilalmat fogalmaz meg, más szempontokból azonban a melléklet ténylegesen csak egy minta, értelmezési segédlet.

Ez a korlátozás azonban szintén nem akadálya annak, hogy több, eltérő közzétételi mintaegységhez tartozó adatot behivatkozzanak egy másik közzétételi egységben, de ez esetben a hivatkozott önálló – a közzétételi mintaegység szerinti összevonási korlátot betartó közzétételi egységekben már egyébként is külön megjelentek az adatok, amelyekről már készült önálló metaadat is.

Az ágazati jogszabályok által esetlegesen előírt ún. különös közzétételi listákon (Eitv. 6. § (2) bekezdése) szereplő adatok közzétételi egységeire vonatkozóan az IHM rendelet nem tartalmaz korlátozást, de az Eitv. alapján nem zárható ki, hogy maga az ágazati jogszabály megfogalmazzon ilyen követelményeket.

A közadatkereső minél szélesebb körű elérhetőségét hivatott biztosítani az a kormányrendeleti hivatkozás, miszerint a honlapon linket kell biztosítani a gazdasági és közlekedési miniszter által üzemeltetett egységes közadatkeresőre.

Forrás: Közadattar.hu

Facebook weboldal készítése

Találat: 4420

Honlapkészítés olcsón olcsó honlap készítés honlap weboldal weboldal készítés webáruház készítés website olcsó weblap készítés keresőoptimalizálás Google SEO SEF grafikák grafika logó arculat nagy arculat kis arculat prémium weboldal készítés ingyen honlap  ingyenes vállalatfejlesztés olcsó profitnövelés ügyfélkör bővítés kiadások csökkentése pénz szerzés pályázatok pályázat írás  Baja bajai Baján vállalkozás vállalat cég egyéni vállalkozás profit vállalatirányítás vállalati marketing marketing weboldal készítés olcsón

 

 

+36 (70) 604-1970    This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

 

  2013