2014. november 15., szombat 04:27

Milyen a Facebook hírcsatornáján megjelenő hirdetés?

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

A Facebook hírcsatornáján való hirdetés 2012 végén indult és nagyon eredményesnek bizonyult. A Marin Software nevű hirdetési platform ügyfélkörében végzett felmérés szerint a hirdetők 140%-kal többet költenek a Facebook hírcsatornáján megjelenő hirdetésekre 2013-ban a fél évvel korábbi adatokkal összehasonlítva. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a hírcsatornán megjelenő reklámozás jól működik.

Átlagosan a Facebook hírcsatornáján megjelenő hirdetéseknek 44-szer magasabb a kattintási aránya és 5-ször magasabb az áttérési aránya, mint a jobb oldali hirdetéseknek. És a hírcsatornán megjelenő hirdetések a hirdetőknek 67 %-kal kevesebb költséget (hirdetésre-áttéréskor keletkező szolgáltatási költség) jelentettek, mint a jobb oldali hirdetések esetén lett volna.

A hírcsatornán megjelenő hirdetés csak egy nagyobb változás része a natív hirdetések irányába, ami beépíti a márkaüzenetet közvetlenül a weboldalak és a közösségi hálózatszerkesztői folyamatába. A Twitter a natív hirdetésekre alapozza a növekedési stratégiáját, amiket beépít a felhasználók hírcsatornáiba; az új médiaszolgáltató óriások, mint a BuzzFeed és Refinery29 máris piaci részesedést szereztek a szinte csak natívhirdetést használó modelljükkel; a régivágásúmédiacégek, mint a Forbes és a The Atlantic a beágyazott natívhirdetésekkel számol, hogy fellendítsék a lassan sereghajtó hirdetési piacukat.

A natív hirdetés egy hatékony közeg erre, mert nem zavarja meg a felhasználót a képernyőre felugró ablakban megjelenített hirdetéssel, reklámcsíkkal vagy az előre betöltendővideó reklámmal, inkább olyan érzése lesz a felhasználónak, mintha a hirdetés az élmény része lenne. A natív hirdetések illenek az adott oldal légkörébe, megjelenésébe és rendeltetésébe. Így a fogyasztók nem hagyják figyelmen kívül ezeket hirdetéseket, inkább együtt sodródnak velük.

Ebben az új, natív hirdetések világában a Facebook a hírfolyamon megjelenő hirdetésekbe fektetett, így lehetőséget teremtve a hirdetőknek arra, hogy a felhasználókkal közvetlenül az ő személyes hírfolyamukon elhelyezett odaillő tartalmon keresztül lépjenek kapcsolatba. Tehát míg a jobboldali hirdetések valószínűleg nem tűnnek még el 2014-ben, folyamatosan vissza fog szorulni a hírfolyamon megjelenő hirdetések miatt.

Itt találhat öt tanácsot arra vonatkozóan, hogy hogyan hozhatja ki a legtöbbet a Facebook hírfolyamon megjelenő hirdetéseiből.

1. Vegye igénybe mindkét lehetőséget.

Csoportosítsa át a Facebook hirdetésekre költhető összegnek legalább a felét a hírfolyamon megjelenő hirdetésekre. Ahogy fentebb említettük, a hírfolyamon megjelenő hirdetésekkel nemcsak jobb eredményeket érhet el a jobboldali hirdetésekkel szemben, hanem számos további fontos előnyökkel is rendelkezik, például megnövekedett mobilos elérhetőség.

A hírfolyamon megjelenő hirdetés az egyetlen olyan Facebook hirdetési forma, ami alkalmas a mobil eszközön való megjelenítésre. A következő évben már jóval 50 % fölé lehetne emelni ezt a százalékot, ahogy egyre többen az okostelefonjaikon lépnek be a Facebook profiljukba.

Manapság már a Facebook használók több, mint 74 %-a a mobilalkalmazásán keresztül lép be, és azon felhasználók aránya, akik kizárólag a mobileszközeiken lépnek be a fiókjukba, 2013-ban 19 %-al nőtt egyik negyedévről a másikra.

2. Válassza a jobboldali hirdetés lehetőségét.

Ha az a célja, hogy ösztönözze a honlapja konverzióját (egy üzleti cél teljesülése, pl. a honlapon feliratkozók szerzése) vagy eladásait, válassza a Page post link ad („egy adott oldalra kirakott link hirdetés”) lehetőséget. Ha a kampány célkitűzése a márka iránti elkötelezettség ösztönzése, akkor aknázza ki a Page post photo ad („egy adott oldalra kirakott képi hirdetés”) hirdetési formában rejlő lehetőségeket.

A Marin adatai szerint a Page post link adhirdetésekkel 30 %-kal magasabb konverziós rátát lehet elérni, mint a Page post photo adhirdetésekkel, viszont az utóbbira 23 %-kal magasabb átkattintási ráta jellemző az előbbivel összehasonlítva.

3. Bontsa fel a mobil hirdetéseit.

A hírcsatornán való hirdetés költségét úgy tudja a legjobban kihasználni, ha két különálló kampányt hoz létre, egy számítógépes és egy mobil kampányt, nem pedig mindkét eszközön egy kampányt bonyolít le.

A Marin cég adatai szerint a csak-mobil kampány mellett döntő hirdetők száma 45 %-kal nőtt 2013 második és harmadik negyedéve között. A csak mobil eszközön, hírcsatornán megjelenő hirdetések lepipálták a számítógépes hirdetéseket, méghozzá jelentős eltéréssel; az átkattintási ráta a hatalmas 187 százalékkal magasabb mobileszközök esetén. Ezen kívül az egy kattintásra jutó költség 22 százalékkal alacsonyabb csak-mobil kampányoknál.

A számítógépes és mobil hírcsatornás hirdetéseket összehasonlítva az eltérő költség és teljesítményparaméterek miatt nagyon fontos, hogy külön kezeljük ezt a két típust.

4. Használjon hirdetésrotációt.

A tapasztalt Facebook-os hirdetők hirdetésrotációt (egy adott hirdetéscsoporton belül egymáshoz viszonyítva milyen gyakran jelenítjük meg aktív hirdetéseinket)  használnak a hírcsatornán, hogy ezzel a hirdetések megjelenésének gyakoriságát állíthassák be, így egyenletes átkattintási rátát és a megjelenítések mértékét tartva.

A saját kezűleg frissített kampányhirdetések javíthatják a jövedelmezőséget, viszont nagyon bonyolult feladat több száz kampány és több ezer hirdetés esetén a kezelhetőségük.

Facebook-os marketing szakembereknek, akik ügyelnek arra, hogy gyors növekedést érjenek el, érdemes kihasználniuk a Facebook kezelőfelületen elérhető automatikus hirdetésrotációban rejlő lehetőségeket.

Elemzés USA szemszögből

A legmagasabb ROI (Return On Investement: befektetésarányos megtérülés, hogy mennyi profitot ért el a hirdetésekből a hirdetésekre fordított összeghez képest) lehetőségek a Facebook használatával az USA határain túlra nyúlnak. A legtöbb hirdető az észak-amerikai közönség elérésére összpontosít a Facebook hirdetéseivel, de a világmárkák számára adott a lehetőség, hogy egy hatalmas és erőteljesen növekvő nemzetközi felhasználói bázist szólítsanak meg.

A Facebook használók 85 %-a Észak-Amerikán kívül lakik; bár, a hirdetéseknek mindössze 52 %-a költ az Észak-Amerikán kívüli célközönség elérésére.

Összefoglalás

A natív hirdetési modell pillanata eljött – és a Facebook, ami valójában kitalálta ezt a vonzó tartalomfolyam formátumot – nem kívánja elszalasztani a lehetőséget. Hirdetőként győződjön meg arról, hogy a hírfolyamon megjelenő hirdetéseivel a lehető legjobb eredményt éri el.

Megjelent: 1784 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. november 20., csütörtök 19:03
Hirth Gábor

"Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha."

Mivel ügyfeleink sikere, a mi sikerünk is, a kritikus helyzetekben is állunk partnereink rendelkezésére. És, hogy miért pont az Ön cége lenne a legsikeresebb?

Mert én Hirth Gábor vagyok, az Ön tanácsadója!

Honlapkészítés olcsón olcsó honlap készítés honlap weboldal weboldal készítés webáruház készítés website olcsó weblap készítés keresőoptimalizálás Google SEO SEF grafikák grafika logó arculat nagy arculat kis arculat prémium weboldal készítés ingyen honlap  ingyenes vállalatfejlesztés olcsó profitnövelés ügyfélkör bővítés kiadások csökkentése pénz szerzés pályázatok pályázat írás  Baja bajai Baján vállalkozás vállalat cég egyéni vállalkozás profit vállalatirányítás vállalati marketing marketing weboldal készítés olcsón

 

 

+36 (70) 604-1970    This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

 

  2013