2015. május 25., hétfő 12:51

Joomla vagy Wordpress? A vita lezárva...

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Közkívánatra felfedtük a Joomla valamint a Wordpress CMS rendszerek előnyeit és hátrányait:

WordPress (tartalomkezelő rendszer) - érvek és ellenérvek

Érvek:

Nyílt forráskódú (mindenki számára elérhető) – A WordPress nyílt forráskód-jellege miatt a legjobb megoldás a kezdőknek és a tapasztalt webfejlesztőknek egyaránt. Az avatatlan fülnek a nyílt forráskód alapvetően azt jelenti, hogy letöltheti a forráskódot a CMS (Content Management System – tartalomkezelő rendszer) szoftverre, és azt a saját igényeinek megfelelően módosíthatja. Ez azt is jelenti, hogy maga a weboldal készítő szoftver nem kerül egy fillérbe se.
Egyszerű kezelhetőség – Ez szokott lenni ehhez a platformhoz (számítógépes szoftver-környezet) kapcsolt legfőbb marketingfogás, de a könnyen kezelhetőség már annyira elcsépelt lett, hogy eltávolították ezeket a hirdetéseket a reklámanyagokból. A WordPress weboldal telepítése kevesebb, mint 5 percet vesz igénybe.
Weboldal készítés, testreszabás – Milliószámra találhatóak itt ingyenes sablonok (az a grafikai felépítés, ami segítségével megjelenik a weboldal) a WordPress használóinak – akár a WordPress weboldalán keresztül, akár egy harmadik szolgáltatón keresztül. Ez lehetővé teszi, hogy még a leggyakorlatlanabb felhasználó is egyedi igényeire szabhassa a weboldalát, legyen az személyes vagy üzleti célú. A sablonok mellett ezerszámra lehet válogatni a bővítmények (kiegészítő programok) között az weboldal tartalmának kiemelése céljából.

Ellenérvek:

Biztonság – A biztonság mindig is a legnagyobb gondot jelentette a nyílt forráskódú tartalomkezelő területén, de most különösen felélénkült az erről szóló vita a WordPress kapcsán. A nyílt forráskód lényege, hogy bárki számára elérhető legyen – még azoknak is, akiknek kifogásolható szándékai vannak a kód használatával.
Üzemeltetési költség – Amíg a WordPress letöltése és használata teljesen ingyenes, addig a WordPress weboldal üzemeltetése egyáltalán nem az. Figyelembe kell venni a web tárhely eCommerce (elektronikus kereskedelem) eszközeinek és a speciális bővítmények költségét, amik segítenek elérni az egyéni célokat.
A testreszabás bonyolultsága – Végül, ha a WordPress weboldal testreszabásáról van szó a drag & drop eszközökön („fogd és vidd” – az egér gombjának lenyomásával és nyomva tartásával megfogjuk az objektumot) túl, beleértve a kiválasztott sablont is, a felhasználó bajba kerülhet webfejlesztési tapasztalat vagy egy rendelkezésre álló tapasztalt programozó híján.

Joomla(tartalomkezelő rendszer) - érvek és ellenérvek

Érvek:

Egyszerű kezelhetőség – Ugyanúgy, mint a WordPress, a Joomla weboldalak telepítése is csak perceket vesz igénybe.
Erős kiterjesztések – A Joomla széles körű bővítményeket kínál a felhasználóknak az weboldal tartalmának kiemelésére. Ez magába foglal mindent a bővítményektől kezdve a weboldal moduljaiig (rugalmasan hazsnálható bővítmények, pl. menük, legutóbbi hírek vagy bejelentkezés modul), amik közül természetesen mind nyílt forráskódú.
Széles körű felhasználói engedélyek – Ha egy olyan oldalról van szó, ahol a felhasználók széles köre fér hozzá a tartalomhoz, akkor nagyon fontos beállítani a dinamikus felhasználói engedélyeket. A Jommla  lehetővé tesz akár kilenc különböző típusú felhasználói engedély beállítását.

Ellenérvek:

Haladó testreszabás – Aki a Joomla világában újnak számít, annak problémát jelenthet a haladó testreszabás. Aki így szeretné a haladó funkciókat, mint a speciális gombok, flash-alapú tartalom, stb., használni, annak egy fejlesztő vagy egy programozó segítségére lesz szüksége.
Nem túlságosan SEO-barát – Nem arról van szó, hogy a Joomla SEO-barát, de ezt sem olyan könnyű összehozni a CMS platformmal. De ha már egyszer összeálltak a dolgok, gyorsan meg lehet tanulni a trükköket, hogy az oldalunkat ugyanolyan SEO-baráttá tegyük, mint bármelyik másik CMS platformot.

Summa: Ha szakértő kezekben épül és gyarapodik egy weboldal, lehet az bármilyen rendszer, rendben lesz mind a keresőoptimalizálás, mind a hibátlan működés. Ha rendelkezünk alap szintű programozói ismeretekkel akkor akár a Wordpress is jó megoldás lehet. Ha kicsit többet szeretnénk a weboldalunktól mint, hogy egy legyen a sok közül, akkor ne féljünk felkeresni egy szakembert, aki Joomla weboldalunkat karban tartja, építgeti, optimalizálja.

Megjelent: 1106 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. október 05., szerda 08:41
Hirth Gábor

"Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha."

Mivel ügyfeleink sikere, a mi sikerünk is, a kritikus helyzetekben is állunk partnereink rendelkezésére. És, hogy miért pont az Ön cége lenne a legsikeresebb?

Mert én Hirth Gábor vagyok, az Ön tanácsadója!

Honlapkészítés olcsón olcsó honlap készítés honlap weboldal weboldal készítés webáruház készítés website olcsó weblap készítés keresőoptimalizálás Google SEO SEF grafikák grafika logó arculat nagy arculat kis arculat prémium weboldal készítés ingyen honlap  ingyenes vállalatfejlesztés olcsó profitnövelés ügyfélkör bővítés kiadások csökkentése pénz szerzés pályázatok pályázat írás  Baja bajai Baján vállalkozás vállalat cég egyéni vállalkozás profit vállalatirányítás vállalati marketing marketing weboldal készítés olcsón

 

 

+36 (70) 604-1970    This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

 

  2013